university - FontAwesome car - FontAwesome Page 1 industry - FontAwesome leaf - FontAwesome building-o - FontAwesome Page 1 Page 1 anchor - FontAwesome Page 1 Page 1

chestnut hill 2

Chestnut Hill West Station Rehabilitation
Urban designed a new 200-foot-long segmental retaining wall to replace the existing stone masonry wall.
Details
Markets
Services Provided
Design
Client
Southeastern Pennsylvania Transportation Authority (SEPTA)
Project Contact
Michael McAtee, PE
Vice President, Cherry Hill, NJ Office Manager

Chestnut Hill West Station Retaining Wall Restoration, Philadelphia, PA

This project, located in the historic Chestnut Hill neighborhood of Northwest Philadelphia, involved restoration and replacement of two walls dating back to the 1880s and renovation of a newspaper kiosk along Germantown Avenue. 

 

As the Engineer of Record for amenity improvements to SEPTA’s Chestnut Hill West Station, Urban designed a new segmental retaining wall to replace the existing stone masonry wall that extends along the pedestrian access ramp and regional rail station platform. This new 200-foot-long structure consists of an anchored segmental retaining wall. 

 

More than a Retaining Wall

Other tasks involved with this project included survey, utility coordination, erosion and sedimentation control, subsurface testing, preparation of a foundation report, maintenance and protection of pedestrian traffic, setting of the wall geometry, rock anchor design, and final structure design of the proposed retaining wall. Urban's final design identified a cost-effective and constructable wall type that blended in with the surrounding historic settings and minimized disruption of pedestrian traffic at the station. 

 

A Complete Effort

The project also involved structural stabilization of a brick, stone, and concrete end wall that exhibited evidence of foundation erosion.  A new cast-in-place concrete wall was constructed at the base of the existing wall to stabilize its foundation and eliminate erosion of the existing bedrock.  An aesthetic stone formliner was applied to the wall to enhance its visual appearance. Extensive community involvement efforts were required to develop a design that was suitable for the historic district and acceptable to local community groups. 

chestnut hill rehab 1

chestnut hill 2

Get in Touch
Vice President, Cherry Hill, NJ Office Manager
mjmcatee@urbanengineers.com 856.663.5550